Václav Upír Krejčí

Režisér, scénárista, spisovatel, dramaturg, herec, komik, zpěvák, spíkr a textař


29. 4. 2014

Své čtyřicátiny oslavil spisovatel Sacher natřikrát


Zpívající spisovatel a moderátor Richard Sacher není žádný troškař. Svoje nedávné čtyřicátiny oslavil autor deseti knížek rovnou třikrát! První akce se uskutečnila v brněnském klubu Ponrepo, druhá v pražské Solidní jistotě a ta třetí – spíše symbolická – se odehrála v legendárním divadle Semafor, které již několik let sídlí v pražských Dejvicích. Při té příležitosti Richardovi pogratulovali hvězdní hosté a zároveň si zazpíval s kapelou a také s vokálním souborem Fine Gospel Time Zuzany Stirské.

„Původně jsem chtěl slavit kulatiny jenom v divadle. Zkrátka si pronajmout sál, sestavit program s umělci a pozvat přátele, známé, spolupracovníky i čtenáře mých knih. Jenomže pak jsem si uvědomil, že by to stálo hodně peněz, času a úsilí a že by tam za mnou řada lidí vůbec nedorazila, poněvadž by jim tento styl nevyhovoval. A tak jsem ve finále zorganizoval jeden mejdan v rodném Brně a druhý v Praze, kde už 22 let trávím nejvíce času. Svůj sen jsem si nakonec přece jen splnil, i když se jednalo o kompromis. A musím říct, že to byl velice příjemný kompromis,“ vysvětlil Sacher, který si svou třetí – tentokrát spíše mini – oslavu odbyl v rámci strhujícího koncertu Zuzany Stirské a souboru Fine Gospel Time.

Jednalo se už o 129. reprízu jejich úspěšného pořadu v divadle Semafor, kam si vždy zvou jednoho či více hostů. Tentokrát jím byl právě Richard Sacher a jeho gratulanti, tedy moderátoři Petr Jančařík a Marie Tomsová, komik Václav Upír Krejčí a zpěváci Eva Hurychová a Viktor Sodoma, jehož jméno bylo v minulosti s tímto divadlem nerozlučně spjato. „Všechno jsou to mí přátelé z poctivého showbyznysu, jak já říkám. Zkrátka žádné bulvární přeludy. Známe se z pódií po celé republice, většina z nich figuruje v některých mých knihách, jako například v Dýchla na mě smrt, Největší trapasy mého života či Schůzky s tajemnem. No a Viktor Sodoma byl klíčovým zpěvákem mojí úspěšné pěvecké éry na Slovensku. Ta začala v roce 2002, kdy jsem s orchestrem natočil Viktorův starší hit Haló, děťátko a vystoupil s ním ve Slovenské televizi. Vzápětí se strhla lavina dopisů a esemesek od diváků a výsledek byl ten, že jsem se v televizi objevil ještě hodněkrát a taky jsem na Slovensku vydal stejnojmenné cédéčko, kterého se tam prodalo několik tisícovek kusů,“ připomenul Sacher, jenž se v posledních letech prezentuje především knihami. Loni v listopadu vyrukoval s eroticko-psychologickým románem Trojka. Ten je právem označován za Nejodvážnější knižní počin roku 2013. Některé publikace autor v krátkosti představil i v Semaforu a vzápětí si – společně se svými hosty – naposledy připil na svoji nedávnou čtyřicítku.

Vzhledem k tomu, že koncerty Zuzany Stirské a souboru Fine Gospel Time jsou spontánní a nikdo předem neplánuje, co se bude dít za pět minut, přichystala si Zuzana na Richarda menší nachytávku. „Lépe řečeno – parádně mě vypekla,“ zasmál se Richard, který si nečekaně – se živou kapelou a celým sborem – zazpíval slavný hit od Elvise Presleyho Love Me Tender. Podobné překvapení neminulo ani Viktora Sodomu. Oba pánové se však nenechali zaskočit a publikum je za to odměnilo bouřlivým potleskem. „Mně se ten večer moc líbil a chci repete. Na to si však budu muset počkat ještě deset let,“ dodal nadšeně Sacher.

http://topreport.cz/clanek.php?clanek=2814